Tenerife utazás • Tenerife apartman • Utazás részletei  • Tenerife • Tenerife programok • Karnevál • Tenerife látnivalók • Playa de las Americas • Teide • Masca  
Los Gigantes • El Medano - Windsurf • Santa Cruz  • Puerto de la Cruz • Loro Park • Siam Park • Tenerife képek • Kanári szigetek • Santa Cruz • Gran Canaria  
 

Tenerife utazás
Utazás részletei
Tenerife
Tenerife látnivalók
Kanári szigetek
- Gran Canaria
- Tenerife
- Fuerteventura
- Lanzarote
- La Gomera
- La Palma
- El Hierro
Tenerife hírek
  Kanári szigetek - Gran Canaria
 

Gran Canaria, lefordítva a nagy, vagy nagyszerű kanári, a Kanári szigetek egyik szigete, amely az Atlanti óceánon található 210 km-re Afrika északnyugati partjaitól.
A szigetet a guanche-ok lakták, akik i.e. 500 körül települtek ide. A szigetet ők Tamarán-nak nevezték el. Majd egy évszázados európai (francia, portugál, stb.) betörések és hódítási kísérletek után a szigetet 1483. április 29-én igázták le a kasztíliaiak I. Izabella spanyol királyné támogatásával - ez nagyon fontos pont volt a spanyol történelemben. 

A főváros Las Palmas de Gran Canaria, melyet 1478. június 24-én alapított Juan Rejón "Real de Las Palmas" néven.  Rejón egyébként a kasztíliai hadsereg feje volt.  1492-ben Kolumbusz Kristóf is lehorgonyzott a szigeten Las Palmas kikötőjében, és eltöltött itt egy kis időt, mielőtt továbbindult az Új Világ felé.

Gran Canaria Tenerifétől délkeletre, Fuerteventurától pedig nyugatra helyezkedik el.  A sziget vulkanikus eredetű, és a második legnépesebb Kanári sziget Tenerife után.  Gran Canaria felszínének területe 1,560 km2, maximum magassága pedig 1,949 méter (Pico de Las Nieves). Maga a sziget kör alakú, átmérője hozzávetőlegesen 50 km.  A szigeten 12 közigazgatási egység létezik.  A sziget népessége 820,257 fő, ebből csak a fővárosban 378,628-an élnek. Las Palmas nem csak a sziget, de Las Palmas megye székhelye és a Kanári szigetek fővárosa is, bár ezt a titulust Santa Cruz de Tenerife városával osztja meg.

Gran Canaria-n több autópálya is van, melyek átszövik a szigetet és a hegy területére is kiterjednek. A késő 20. században az elsők között volt a Kanári szigetek között, ahol autópályák létesültek. Az autópályák érintik a repteret és a fővárost is. Ezek az utak a GC1, a GC2, és a GC31, emellett vannak kétszer kétsávos autópályák is, ezek a GC4 és a GC5
Gran Canaria egyetlen repülőtere a Gran Canariai-i Gando Nemzetközi Repülőtér. Rengeteg géppel rendelkezik, és az egyik leglátogatottabb reptér Spanyolországban minden évben.  Gran Canaria felelőssége egyébként kontrollálni a Kanári szigetek egész légi közlekedését, minden szigeten.
Gran Canaria legfontosabb kikötője Port of La Luz, Las Palmas de Gran Canaria városában. A kikötő neve Arguineguín's kikötője, ez bonyolítja a cement exportot, és a fő ipari zónában helyezkedik el a Kanári szigetek között. A személyszállításhoz használt kikötők La Luz és a Las Nieves kikötő.
A tömegközlekedéshez a szigeten buszok állnak rendelkezésre. A sofőrök segítőkészek a turistákkal szemben, főleg az üdülőhelyek környékén, és a járatokkal bejárhatjuk az egész szigetet.
Vannak tervek egy vasúthálózat kiépítésére amely érintené a fővárost is.

Gran Canaria-n a hőmérséklet átlagosan 20°C télen és 26°C körül van nyáron. Néhány hidegebb éjszaka is előfordul télen, de a hőmérséklet nem csökken 10°C alá. A forró, Szahara felől érkező szelek miatt akár 38°C fölé is emelkedhet, bár ez nagyon ritka és nem tart sokáig. Az éves csapadékmennyiség 228 mm, a java a hidegebb hónapokban esik, a július, augusztus, szeptember általában csapadékmentes.

A szigetet "kis kontinensnek" is szokás hívni köszönhetően a különböző éghajlatainak, és változatos látképének, fehér homokos strandjainak és dűnéinek, és festői városkáinak. A sziget egyharmada az UNESCO védelme alatt áll, bioszféra megőrzés céljából. Évente 2.2 millióan látogatják a szigetet, főleg a déli csücskét. A szigeten 32 védett növény és állatfaj található.
A legtöbb turista a sziget déli részén száll meg, mivel az naposabb és ott kevesebb eső esik mint északon. Közvetlenül a reptér alatt van Vecindario városa, ahol van egy hatalmas bevásárlóközpont, a "Commercial Atlantico". Innen pár lépés a nyitott piac szerdánként.
Északon van egy nagy madárpark, a Palmitos Park, emellett sok üdülőhely strandokkal. Ilyen helyek pl. San Agustín, Playa del Inglés, Sonnenland, Maspalomas és Meloneras.  Maspalomas dűnéi szép látnivalók, Playa del Inglés és Maspalomas között félúton találhatók. Más fontos turistákat vonzó látványosság még a világítótorony Maspalomas nyugati csücskénél.
Tarajalillo-ban van egy repülő-klub, innen turistajáratok indulnak a szigeten belül.
Playa del Inglés népszerű turistahely az európai melegek körében, rengeteg bár, étterem és üzletközpont áll itt rendelkezésükre.

További látványosság még a szigeten a Krokodik Park, a Roque Nublo, amely egy 80 méteres monolit szikla, a Cenobio de Valerón, a Cueva Pintada, amely a legfontosabb régészeti park a Kanári szigeteken és a Jardin Canario, ami egy botanikus kert. A szigeten egyébként van lehetőség búvárkodásra és víz alatti idegenvezetésre is.  Több nevezetes szikla alakzat is van a szigeten, mint pl. az El Cura (ismert még El Fraile néven is), A Béka (La Rana), a Bentayga, a Roque de Gando, és a Penón Bermejo.

A fővárosban, Las Palmasban pezsgő az élet, a Las Canteras strand a város szívében fekszik. A város híres az évente megtartandó karneváljáról. Van itt egy múzeum is, a Museo Canario, amely a legfontosabb régészeti múzeum a térségben, emellett érdekes lehet még a Katedrális is és a Plaza del Espíritu Santo.
Fontos városok még Telde és Vecindario és Gáldar. Acurasban van egy gyönyörű neogótikus templom, ami Acuras Katedrálisként híresült el. Gáldarban és környékén banánültetvények találhatók, és néhány régészeti lelet, mint Cueva Pintada or Cenobio de Valerón silói, ősi sírkövek, és a Sardina del Norte kikötő (itt is járt Kolumbusz, erre nagyon büszkék).

 
Kanári szigetek - Gran Canaria
Kanári szigetek - Gran Canaria
Kanári szigetek - Gran Canaria
Kanári szigetek - Gran Canaria
Kanári szigetek - Gran Canaria
Kanári szigetek - Gran Canaria
Kanári szigetek - Gran Canaria
Kanári szigetek - Gran Canaria